+90 505 883 30 25
Haberler
Dernek Başkanımızın Açılış Konuşması


Sayın Bakanım, Sayın Milletvekillerim, Sayın Valim, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, Sayın Belediye Başkanları, Sayın il Müdürleri, Değerli protokol, basının güzide temsilcileri, değerli üreticiler ve sevgili misafirler, hepiniz “Doğal Ürünler Üretim ve Satış Alanımızın” açılış törenine hoş geldiniz
Günümüzde Sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmak her bireyin birinci önceliğidir. İlimizde organik gıdaya olan talepte her geçen gün büyük bir ivmeyle artmaktadır.
Kayseri’de Organik tarımla ilgili çalışmalar 2012 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Organik Tarımı Yaygınlaştırma ve Kontrolü projesiyle başlamıştır. Kayseri İl Müdürlüğünün yürüttüğü ve 80 dekar alanda yedi kişiyle başlayan bu proje, bugün 2500 dekara yaklaşmış ve 80 üretici sayısına ulaşmış ve açılan 2 adet organik pazarla ilimiz ülkemizde organik alanda gözde illerden biri olmuştur.
2009 yılında, başta Kayseri olmak üzere tüm Kapadokya bölgesine organik tarımla ilgili bilinç oluşturmak üzere kurulan derneğimiz organik tarımla ilgili tüm çalışmalarda aktif olarak görev almaktadır. Bu projede de Büyükşehir Belediyesi ile teknik anlamda çözüm ortağı olarak çalışmıştır.
Kayseri insanının her konuda olduğu gibi organik tarımla ilgili çalışmalarda da göstermiş olduğu vizyonerlik, girişimcilik ve yenilikleri benimseme özelliği ile bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu model ortaya çıkmıştır.  Bu modelin ortaya çıkmasında emeği geçen başta Belediye Başkanımız Sayın Mustafa ÇELİK beyefendi olmak üzere, bu alanın oluşmasında çalışan işçi, mühendis, idarecimiz ve tüm üreticilerimize yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. İçinde bulunduğumuz model ülkemizde bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Bu modelde  üretici olarak yer alan çiftçilerimiz 88 saatlik organik tarım eğitiminden geçerek, her bir eğitim sonunda sınava tabi tutulmuşlar ve 70 not ortalaması ile bu parsellerde üretim yapma imkanı elde etmişlerdir. Üreticilerimiz Kayseri’ye özgü yerel tohumları kullanarak, sizleri aromasıyla çocukluğunuza götürecek,   sağlıklı ürünler üretmektedirler.  Aynı zamanda Kayseri’ye özgü yerel tohumları yaşatarak gelecek nesillere aktarılmasını da sağlamaktadırlar. Bu üretim alanlarında kullanılan tüm organik ilaç, gübre, fide, tohum gibi girdiler Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanmıştır. Ayrıca aldıkları eğitimlerle üreticilerimiz kendi organik ilaçlarını hazırlama bilgi ve becerisi elde etmişlerdir.  Bu ilaçları yaparak zararlılarla mücadele etmektedirler. Kurulan solucan gübresi ünitesi ile amacımız üreticilere kırmızı solucanı ücretsiz vermek ve üreticinin kendi gübresini kendisinin üretmesini sağlamaktır. Parsellere kurulan kompost çukurlarında tüm atıklar gübreye dönüştürülecek ve kendi içinde döngüleri sağlanmış bir sistem oluşturulacaktır. Yapılan tüm teknik çalışmalar organik tarım prensiplerini benimsetmek üzere planlanmıştır. Bu yöntemlerle üretilen ürünleri Pazar yerinde bulabileceksiniz. Ayrıca Pazar alanındaki üreticiler ve ürünler bir Ziraat Mühendisi tarafından denetlenecektir. Tüm bunların yanısıra  alanda bulunan Satış dükkanlarında organik sertifikalı  mamül ürünlere ulaşacak yorulduğunuz an ekokafemizde serin ve soğuk bir ev limonatası tatma fırsatı yakalayacaksınız.  Üretimi ve satışı ile çok yönlü bu projede amaçlanan organik gıdanın en kısa ve ucuz yoldan tüketiciye ulaşmasını sağlamak ve Kayseri’ye organik üretim ve tüketim bilincini aşılamaktır.
İlimizde açılışını Eylül ayında yapacağımız bir başka projemizden de kısaca bahsetmek istiyorum kısa adı KAÇEM olan Kadın Çiftçiler ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi projesi.  Bu projenin sahibi KAYSERİ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olup, Milli Eğitim Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve KAPTAR derneği ise proje ortaklarıdır. Bu proje ile Bünyan İlçesi Karahıdır mahallesinde kullanılmayan bir ilkokul ekolojik eğitim ve üretim merkezine dönüştürülerek organik olarak salça, pekmez ve turşu üretimi gerçekleştirilecektir. Satış alanında yer alan KAÇEM dükkanında bu projenin tanıtımı yapılmakta olup proje üreticileri ile tanışmak ve ürünlerini inceleme fırsatı bulacaksınız.   Bu projemiz de ülkemiz için bir ilk özelliği taşımaktadır. Tüm çalışmalarımızda amacımız kırsalı kalkındırmak ve güçlendirmektir.
Projelerin Kayseri’ye ve ülkemize hayırlı olmasını temenni eder, tüm yurda örnek bir modeli açmak üzere burada bulunan misafirlerimizi saygıyla selamlarım.

Copyright © 2016 KAPTAR Tüm hakları saklıdır. Web tasarım medyatör

KAPADOKYA ORGANİK TARIM ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ