Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Projesi kapsamında ilimizde 41 kadınımıza Sertifikalı Organik Tarım Eğitimi verilmiştir. Ayrıca İl Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından 8 saat İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, 16 saat Meyve ve Sebzelerin İşleme, Saklama Teknolojisi,16 saat Gıda Hijyeni dersleri verilmiştir.
Bu eğitimlerin sonunda kadınlarımıza MEB Organik Tarım Sertifikası ile Katılım Belgeleri düzenlenmiştir.
Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığıncayürütülen"Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamındaİl Müdürlüğümüz tarafındanyürütülecek olan"Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi "Projesinin Açılış ve Tanıtım Toplantısı düzenlendi.İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülecek olan veBüyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaptar Derneğinin ortak olarak yer alacağı"Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi"Projesi toplantısına; Vali Yardımcımız Dr. Baha BAŞÇELİK, İlMüdürümüz Özkan KAYACAN, Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet KALELİ, ERÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İhsan KELEŞ,Kocasinan Halk Eğitim Müdürü Mehmet BOZYER ,Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir GÜNEŞ, Melikgazi Ziraat Odası Başkanı Mahmut ÇELEBİ, Bünyan Ziraat Odası Başkanı Lüftü ÖZSOLAK, Kayseri İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ali YÜCE, Kayseri İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birlik Başkanı İsmail ILGIN, Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürü Caner ÇELEBİ, Kayseri Türk Kadınlar Birliği Şube Başkanı Ayşe UZUNLU, Şube ve İlçe Müdürlerimiz, Kurs Öğretmeni Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Refik GÜNDOĞAR, kadın üreticilerimiz katıldı.
"Kadın demek anne demek, eş demek, kardeş demek, hepsinden önemlisi de üreten demektir" ifadeleriyle toplantının açılış konuşmalarına başlayan İl Müdürümüz Özkan KAYACAN; bu çalışma ile toprak ve kadını buluşturmuş olduklarını söyledi. Yaklaşık 4 sene önce 20 kadın çiftçiyle organik tarım çalışmalarına başlamış olduklarını ve bu gün sadece bu kursta 41 kadın üreticinin sertifika alacağını dile getiren KAYACAN; bunu güzel bir gelişme olduğunu kaydetti. Bu projelerin önümüzdeki süreçte artarak büyüyerek devam edeceğini belirten KAYACAN sözlerine şöyle devam etti: "Bizim için özellikle ekolojik üretim merkezi ve eğitim merkezi tabirleri çok önemli. Ekolojik üretim merkezinde insanlar için üretim yapacağız, eğitim merkezinde ise kadın çiftçilerimize eğitimler vereceğiz. Malumunuz iki tane organik pazarımız var. Senenin belli günlerinde iki pazarımızda ürünlerimizi satma imkânı buluyoruz. Fakat bazen satamadığımız veya satılmadan yarımamül/mamül halde getirilebilecek ürünlerimiz var. Bunları da bu projemizdeki yapacağımız tesis ile siz kıymetli üreticilerimiz pazarlama imkânı bulacaksınız. Devir artık internet devri, ürettiğimiz ürünlerimizi inşallah bir web sayfası üzerinden çok rahat satma imkânı bulacağız."
Sizler gayret ettiğiniz sürece bizler sizlerin önünü açacağız şeklinde kadın üreticilere seslenen İl Müdürümüz; bu projeyi önce Bakanlığa sunduklarını, Bakanlık tarafından kabul edildiğini ve projeyi ilk olarak Bünyan Karahıdır'da başlatma kararı aldıklarını dile getirdi. Karahıdır'da atıl durumda olan bir okulun önümüzdeki günlerde Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından onarılacağını; iç dekorasyonunun ise Bakanlık bütçesinden İl Müdürlüğümüz tarafından yapılacağını belirten KAYACAN; "Tabi ki ilk önce bu merkezden Karahıdır'daki üreticilerimiz istifade etmeye başlayacak. Daha sonra tüm organik üreticilerimizin bu tesisten istifade etmesini sağlayacağız." Dedi.
Her geçen gün beslenmeden kaynak hastalıkların arttığını, gerek pestisit kalıntılarının gerekse gübre kalıntılarının insanlarda büyük tahribatlar açtığının altını çizen KAYACAN; bu sebeplerden ötürü organik üretimi mümkün olduğu kadar fazla yapacaklarını ve herkesin sağlıklı, dengeli beslenmek için elinden gelen gayreti göstermek zorunda olduğunu vurguladı.
Bu projenin sadece şahıslar için değil, aynı zamanda gelecek nesiller için çok kıymetli bir proje olduğunu ifade eden KAYACAN; proje kapsamında da elinden geleni yapmasını beklediklerini dile getirdi. Göreve başladığında ilk başladığı projenin organik tarım projesi olduğunu ve bu projenin en çok değer katan, en çok üretim gerçekleştiren proje olduğunu belirten İl Müdürümüz son olarak; hep birlikte el ele bu şehir ve bu ülkenin layık olduğu yerlere geleceğini söyledi.
Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet KALELİ yaptığı konuşmada Kayseri'de kadın çiftçilerle böyle bir projenin açılışında bir araya gelmekten şahsı ve ekibi adına mutluluk duyduğunu belirterek; hikayelerine iki yıl evvel Kayseri'de solucan gübresi projesi ile başladıklarını ve bu projede de solucan gübresi çalışmalarındaki kadın çiftçileri görmekten mutlu olduğunu dile getirdi. Bakanlık olarak kırsalda kadınlara yönelik çok önemli çalışmalar yürüttüklerini ve ana akış noktalarının eğitim yayım hizmetleri olduğunu belirten KALELİ; eğitim ve yayımla sınırlı kalmadıklarını bunun dışında da kadınların örgütlenerek kooperatifleşme yolunda olmaları için de çalışmalar yürüttüklerini de söyledi. Kadın çiftçilerin tarımın çeşitli dallarında girişimci olabilmeleri için onlara yol açtıklarını, destekler verdiklerini ve neler yapabileceklerini kendilerine göstermeye çalıştıklarını ifade eden KALELİ; "Tabi biliyoruz ki kırsaldaki kadınların sorunları aslında çok fazla. Bu sorunların çözülmeden başarıya ulaşmamızın mümkün olmadığının da farkındayız. Ve bunun için de stratejik çalışmalar yürütüyoruz. Biz biliyoruz ki kırsalda kadına yönelik her türlü hizmet aslında topluma hizmet, o bölgeye ve ülkeye hizmettir. Kadınların öyle bir özelliği var ki; onlara verdiğiniz her şeyin hızla yayılmasını sağlarsınız. Bu önce aileden başlar, daha sonra komşuda, daha sonra toplumda, sonrasında ise ülke genelinde."dedi.
Burada başlayacak çalışmada gözlerinde ışıkların olduğunu hissettikleri kadın çiftçilerin olduğunu söyleyen KALELİ; kadınların sadece istihdam edilen değil istihdam eden de olması için başlattıkları tarımda kadın girişimciliği çalışmalarının şu anda hız almış bir biçimde devam ettiğini vurguladı. Kayseri'de kadın girişimciliğinin etkin bir şekilde devam etmesini arzu ettiklerinin altını çizen KALELİ şunları kaydetti: "Bakanlık olarak üzerinde durduğumuz çok önemli bir konu var: Kadınların örgütlenerek kooperatifleşmesi. Gönlüm arzu ediyor ki Kayseri'de kadınlardan oluşan bir kooperatif kurulsun. Biz aslında toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında var olan kooperatiflere de girin diyoruz. Ama girdiğiniz zaman yönetimde yer alabilmek için elinden gelen gayreti gösterin istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki kadınlar karar alma mekanizmasında yer aldığı zaman hem sebep hem sonucu sağlamış olmakta. Sorunların çözümü sizin kararlılığınızda bitiyor."
Tüm dünyada etrafımızı saran şeylerden birinin kimyasallar olduğunun altını çizen KALAELİ; bu şekilde yürütülen projelerle aslında hayatımıza bir şekil vermeye çalıştığımızı ve sadece ekolojik üretimin bir yaşam felsefesi haline getirilmesi gerekliliğini vurguladı. Doğal ortamı korumak ve ortamda yaşamı bozmamak gerektiği ana noktasından yola çıkarak üretimden işlemeye kadar yapılacak her faaliyetin tamamen organik yapıyı bozmamasını arzu ettiklerini dile getiren KALELİ; Kayseri'de kurulacak bu ekolojik eğitim ve üretim merkezinin İç Anadolu'nun esas merkezi haline geleceğini söyledi.
Toplantıda kadın çiftçilerimizi temsilen bir konuşma yapan Erciyes Üniversitesi Bahçe Tarımı Bölümü mezunu Elmas ANDAÇ ise; tarımla iç içe büyüdüğünü ve hem kendini geliştirmek hem de bilgilerini pekiştirmek amacıyla projeye başvuruda bulunduğunu belirtti. Ekolojik üretim adına birçok bilgiye sahip olduğunu ve çiftçi kadınların üretim yapabilmelerinin çok önemli olduğunu ifade eden ANDAÇ; bu proje bitiminde hem üretim yapabilme hem de ürettikleni satabilme imkanına sahip olacaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından İl Müdürlüğümüzden Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Yeşim BEKYÜREK tarafından katılımcılara "Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi" Projesi hakkında bilgiler verildi.
Toplantı proje kapsamında Halk Eğim Merkezi müdürlüğü ile koordineli 15 gün süreyle sertifikalı organik tarım eğitimi alan 41 kadın çiftçimize "Eğitim Sertifikası" ve "Katılım Belgesi" dağıtım töreninin ardından kadın çiftçilerimiz tarafından hazırlanan ikramlıkların sunulmasıyla sona erdi.
Kırsalda yaşayan ve tarımsal üretimin her aşamasında yer alan kadınların ekonomik geçim kaynaklarının arttırılması ve yaşam standartlarının yükseltilmesine ihtiyaç duyulmasından yola çıkarak projemiz, köyden kente göçün engellenmesine de katkı sunacaktır.
?Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD), tüm yurtta sanayici ve işadamlarının birlikteliğini teşkil etmek, öncelikle ulusal platformda, uzun vadede uluslararası platformda temsil ve iletişim kabiliyetlerini arttırmak maksadıyla 1989 yılında kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. ASİAD, sahip olduğu etkin temsil gücü ile ülke sorunlarına çözüm üretmek, gündem hakkında kamuoyunu bilgilendirmek, sürdürülebilir kalkınma adına yönetim kademesindeki karar vericilerin stratejilerini etkileyebilmek adına görüş ve önerilerini kamuoyu ile paylaşmaktadır.
ASİAD,başarılı kadın modelleri üzerinde çalışarak gelecek odaklı, yenilik odaklı ve gelişim odaklı çalışmalar yapmaktadır.Bu kapsamda; 02 Mart 2017 tarihinde Ankara TOBB Konferans salonunda " ASIAD Uluslararası Kadın Zirvesi" etkinliği gerçekleştirilmiştir.
Zirvenin "Kırsal da Kadın " oturumun da İl Müdürlüğümüzün Kadın Çiftçilere yönelik yapılan projeler ve çalışmaları İlMüdürlüğümüz Ziraat Yüksek Mühendisleri Esra TOPAÇ veDr. Yeşim BEKYÜREK tarafındananlatılmıştır.
Başarılı örneklerin işlendiği zirvede, hem gelecek nesillere rol model oluşturulacak kişilerin sunulması, hem de bu başarı hikayelerinin hedef ülkelerle paylaşılarak Türkiye'de Kadına verilen değerin, önemin ve başarıların paylaşılması sağlanmıştır.
Uluslararası olan etkinliğin "Türk Kadının Dünya Üzerindeki Yeri ve Önemi" başlıklı Sonuç Bildirisi kitaplaştırılarak Uluslararası boyutta yayınlanacak ve paylaşılacaktır. Bu yöntem ile ülkemizdeki başarılı kadınların ve kadına verilen değerin paylaşımı amaçlanmaktadır.?