"KADIN ÇİFTÇİLER EKOLOJİK EĞİTİM VE ÜRETİM MERKEZİ" PROJESİ
Proje sahibi: Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
Proje ortakları: Kayseri Büyükşehir Belediyesi
İl Milli Eğitim Müdürlüğü
KAPTAR Derneği
Bakanlığımız Eğitim ve Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığı İl Özel Projesi kapsamında 2017 yıl destekleme kapsamına alınmıştır.
Proje hedefimiz dört ihtiyaçtan doğmuştur;
?1-Bölge, konumu ve üretim potansiyeli itibariyle ekolojik bir yapıya sahiptir. Bölgede sertifikalı organik ürünlerin (domates, biber, patlıcan, hıyar, fasulye, marul, maydanoz, tere, roka, nohut, mısır, üzüm vb. ) yetiştiriciliği yapılmakta olup, bunun yanında tıbbi ve aromatik bazı bitkiler de doğal olarak yetişmektedir. Bu organik ürünlerin pazarda satılan miktarından arta kalan miktarlarının işlenerek mamul ürüne dönüştürülmesi ve değerlendirilmesine ihtiyaç vardır. Ancak bölgede böyle bir işleme merkezi bulunmamaktadır. Bu konuda bölge kadınlarının desteğe ihtiyaçları vardır. Bu tarz bir işleme merkezi ile ilgili arayış içerisindedirler. Üretim fazlasını işleyerek katma değeri yüksek ve daha fazla gelir getirici alternatif ekolojik ekonomi sistemlerinin yaratılması ve örnek bir modele dönüşmesi civar mahalleler ve ilçelere de örnek teşkil edecektir.
2-Hedef kitle olan kadınlar, buradaki üretim alanlarının dışında bir geçim kaynağı bulunmayan ve sosyal yönden dışa kapalı yaşam süren bir toplum özelliğine sahiptirler. Kadınlarımızın proje kapsamında alacakları eğitimlerle, geleneksel üretim metotlarını birleştirerek hem aile bütçelerine katkı sağlamalarına hem de gelecek nesillere bu metotların aktarılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.
3-Kırsalda herhangi bir ürün işleme merkezi bulunmaması ilimizde yapılan organik tarım faaliyetleriyle ilgili çalışmaların ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Böyle bir merkezin kurulması, ilimiz de organik tarım üretiminin artmasına ve diğer illerle yapılacak ortak eğitim ve proje faaliyetlerinin önünün açılmasına rol model olacaktır.
4-Son yıllarda kırsalın hızla boşalması ve köyden kente göçlerin artması hem tarımsal yapıyı hemde sosyal yapıyı olumsuz etkilemektedir. Kırsal da yaşayan ve tarımsal üretimin her aşamasında yer alan kadınların ekonomik geçim kaynaklarının arttırılması ve yaşam standartlarının yükseltilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Projemizle bu temel ihtiyacın giderilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışma köyden kente göçün engellenmesine katkı sağlayacaktır.