Avrupa
Komisyonu, 11 Aralık 2019 tarihinde açıklanan ve iklim değişikliği ile mücadele
açısından AB’nin 2050 yılına kadar sera gazı salınımlarını net olarak
sıfırlamayı amaçladığı yeni büyüme stratejisi “Avrupa için Yeşil Mutabakat”
kapsamında, 20 Mayıs 2020 tarihinde adil, sağlıklı ve çevre dostu bir gıda
sistemi için Çiftlikten Çatala (Farm to Fork) Stratejisini ve doğa üzerinde
oluşturulan tahribatın giderilmesi için de Biyoçeşitlilik (Biodiversity)
Stratejisini kabul etti.
Çiftlikten
Çatala Stratejisi çerçevesinde Komisyon 2030 yılına kadar erişilmek üzere somut
hedefler ortaya koydu: kimyasal pestisit kullanımını ve riski ile daha zararlı
olan pestisitlerin kullanımını % 50 azaltmak, besin kayıplarını yarı yarıya
azaltarak gübre kullanımını %20 oranında düşürmek, çiftlik hayvanları ve su
ürünleri için antimikrobiyallerin satışlarını % 50 azaltmak ve organik tarım
yapılan alanları toplam tarım alanlarının %25'ine yükseltmek. Ayrıca Komisyon,
2030 yılına kadar perakende ve tüketici düzeyinde kişi başına gıda atıklarını
yarıya indirmeyi ve gıda sahteciliğine karşı mücadeleyi artırmayı hedefliyor.
Tüketicilerin bilinçli, sağlıklı ve sürdürülebilir gıda seçimleri için
Komisyon, uyumlaştırılmış zorunlu paket önü gıda etiketlemesi de önerecek.
Biyoçeşitlilik Stratejisi kapsamında ise, 2030 yılına kadar tarım alanlarının
en az %10'unun yüksek biyoçeşitliliğe sahip alanlar olması, en az üç milyar
yeni ağaç dikilmesi, istilacı yabancı türler tarafından tehdit edilen
türlerinin sayısının %50 oranında azaltılması, AB'nin kara ve deniz alanlarının
asgaride %30'unun yasal olarak korunması ve ekolojik koridorların birbirine
bağlanması gibi somut hedefler belirlenmekte. Tarih: 20 05 2020, Kaynak: Avrupa
Komisyonu 1 ve Avrupa Komisyonu 2
2030 yılına
kadar organik tarım yapılan tarımsal arazilerin oranını üç katına çıkarmayı
hedefleyen yeni gıda politikası
AB’nin Çataldan Çiftliğe (F2F) stratejisi, 2030’a kadar organik tarım alanlarının üç kat artmasını, yani AB’deki tarım arazilerinin % 25’ininin bu alanlarda kullanılmasını hedefliyor. Stratejide; organik gıda pazarının büyümeye devam edeceği ve organik tarımın daha fazla teşvik edilmesi gerektiği belirtiliyor. Aynı zamanda organik tarımın biyoçeşitlilik üzerinde olumlu etkisi olduğu, istihdam imkânları oluşturduğu ve genç çiftçileri cezbettiği ifade ediliyor. Sürdürülebilir uygulamaları desteklemek adına Strateji, hassas tarım, tarımsal ekoloji, tarımsal ormancılık ve karbon çiftçiliği gibi uygulamaları desteklemek için önemli bir finansman akışı olarak yeni “eko-planlar” sunmakta. Tarihi: 20 05 2020, Kaynak: Euractiv