+90 505 883 30 25
Haberler
Kayseri 100% Ekolojik Pazarı Başarı İle Sezonu Kapattı
Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar her geçen yıl artan başarısı ve bereketi ile sezonu kapattı. 2020 verilerine göre, 160 ton organik ürün satılırken, 722.5 bin TL ciro elde edildi.

Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kocasinan Belediyesi işbirliği ile 2013 yılından beri mevsimlik olarak hizmet veren Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazarı 8. yılında sağlıklı ve güvenilir ürünleri tüketiciler ile buluşturdu.

Organik tarım sektörünün öncü girişimlerinden biri olan Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar, ağustos ayı başında açıldı ve bereketli bir sezon geçirerek kasım ayı ortasında kapandı. Satılan ürünlerle ilgili tutulan istatistiksel veriler, Kayseri’de organik tarımın gelişmeye devam ettiğini ve organik ürünlere olan ilginin her geçen yıl arttığını ortaya koyuyor.

45 üretici 900 dekar alanda organik sertifikalı üretim yapıyor.

Ekolojik tarımı yaygınlaştırmak, üreticiyi örgütlemek, teşvik etmek, pazarlama sorununu çözmek ve paralelinde tüketiciyi bilinçlendirmeyi amaçlayan Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği’nin müteşebbisliğinde, Kayseri’nin 11 ilçesindeki 900 dekar alanda organik sertifikalı üretim yapan 45 çiftçi, %100 Ekolojik Pazar’a ürünleriyle katılıyor.

Kayseri organik tarımın geliştirilmesinde başarılı bir örnek

Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar hem Kocasinan halkına hem de Kayseri’nin çeşitli ilçelerinden gelen müşterilere hizmet veriyor. Yeni üreticiler ve mevcut üreticilerin yeni ürünleri ile her geçen gün organik tarım bereketini daha da arttıran Pazar’ın2020 verilerine göre,  159.062,75 kg. taze sebze ve meyve satışı gerçekleşirken, son 6 yılın toplam taze sebze ve meyve satışı 980.426,31 kg.’a ulaşmış durumda.

Buğday Derneği tarafından hazırlanan web tabanlı veri kayıt ve takip programının sonuçlarını değerlendiren KAPTAR Derneği Başkanı Dr.Yeşim BEKYÜREK Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar’daki ürün fiyatlarına dikkat çekti ve şu açıklamalarda bulundu: “Görülüyor ki devlet, üretimi; yerel yönetimler de sivil toplum örgütlerinin katkıları ile organik pazarları destekler, üretim ve tüketimde yerellik sağlanarak organik pazarlar üreticiden tüketiciye hale gelirse, organik ürünlerdeki fiyatlar da aşağı çekilebiliyor. Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazarı da Türkiye’deki diğer organik pazarlar ile karşılaştırıldığında ürün fiyatları en düşük pazar olma başarısını bu sayede sürdürüyor. Buğday Derneği olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yerel yönetimleri işbirliği içinde hem üretim hem pazar ayağı bir arada olacak şekilde organik tarımı desteklemeye çağırıyoruz. %100 Ekolojik Pazar modelinin yaygınlaşmasını temenni ediyoruz.”

Copyright © 2016 KAPTAR Tüm hakları saklıdır. Web tasarım medyatör

KAPADOKYA ORGANİK TARIM ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ