Dünyada yenilebilir bitki türlerinin %75 inin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalması, biyolojik çeşitliliğin korunmasının ne denli önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Slow Food, gıda ürünlerini ve üretim tekniklerini biyoçeşitliliğin korunması gereken temel unsurlar olarak kabul eden ilk kurumlardan biridir. Bu hareket, sürdürülebilir tarım uygulamaları ve yerel yemek alışkanlıklarını teşvik ederek, hızlı tüketim kültürüne (fast food) alternatif bir yaklaşımdır.
Slow Food, yerel tohumlarla üretimi desteklerken, geleneksel ve bölgesel yemeklerin korunmasına ve yerel ekosistemlerin sürdürülebilirliğine odaklanır. Diğer çevreci hareketlerden farklı olarak, Slow Food sadece çevreyi koruma değil, aynı zamanda gıdadan keyif almayı, sağlıklı ve adil bir tüketimi de savunur. İnsanların sağlıklı kalabilmesi için, tükettiği besinlerin de temiz, adil ve sağlıklı olması gerektiğini vurgular.
Kayseri’de 2024 yılında 20 üye ile kurulan Slow Food hareketinin amacı sadece yerel üretim ve tüketimi teşvik etmekle kalmayıp aynı zamanda bu süreçte kültürel kimliği ve biyolojik çeşitliliği korumaktır. İlçelerde organik tarım üretimini yaygınlaştırarak,
sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek, yerel üreticilerin ekonomik olarak güçlenmesine katkı sağlamak hedeflenmektedir. Yavaş yemek kültürü, sadece gıda üzerinden değil, aynı zamanda kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına önemli bir harekettir. Kayseri’de KAPTAR Derneği ve KAÇEM Kooperatifi önderliğinde kurulan ilk Slow Food topluluğu olarak sürdürülebilir ve bilinçli bir gıda tüketimi bilinci oluşturmak, uluslararası ağlarda Kayseri Mutfağının tanıtılmasına yönelik çalışmalar yapmak üzere ilk etkinliği gerçekleştirilmiştir.
Topluluğun ilk çalışması, Slow Food kavramının ve kurulan Slowfood Topluluğunun Kayseri’de tanınması kapsamında Kayseri Büyükşehir Belediyesi Doğal Ürünler Bahçesi’nde, 27/09/2024 tarihinde Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla, Kayseri’li ünlü şeflerimiz tarafından yöresel ve organik ürünlerimiz kullanılarak hazırladıkları Yamula Patlıcanı Güveç, Gacer Bulgur Pilavı, Gömeç Fasülyesi gibi geleneksel yemeklerin basına tanıtımı yapılmıştır.